loading

Arhiva novosti

08. prosinca 2021.
Održana radionica o budućoj suradnji projektnih partnera projekta EPER, 1. prosinca 2021. u Dubrovniku

Održana radionica o budućoj suradnji projektnih partnera projekta EPER, 1. prosinca 2021. u Dubrovniku

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je u sklopu projekta EPER radionicu na temu buduće suradnje projektnih partnera nakon završetka projekta. Radionica je organizirana 1. prosinca 2021. u hotelu Neptun u Dubrovniku.

Prisutne je u ulozi moderatorice pozdravila Dragana Dilber iz Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja Republike Bosne i Hercegovine. U nastavku radionice govorio je Đenan Omanović iz Centra za informiranje dokumenata iz područja visokog obrazovanja Republike Bosne i Hercegovine o utjecaju EPER projekta na razvoj sustava priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija u Republici Bosni i Hercegovini. EPER projekt obuhvatio je 12 različitih sastanaka i radionica gdje su bili pozvani stručnjaci iz područja visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, pa je EPER projekt imao važnu ulogu u podizanju svijesti o važnosti razvoja sustava priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

Mirjana Poledica iz Agencije za kvalifikacije Republike Srbije prezentirala je doprinos EPER projekta u radu Agencije za kvalifikacije. Zahvaljujući novim spoznajama u EPER projektu, Agencija za kvalifikacije Republike Srbije priključila se projektu Vijeća Europe The European Qualifications Passport for Refugees kojemu je cilj primjena standardiziranog dokumenta u dokazivanju kvalifikacija koje posjeduju izbjeglice. U svojoj prezentaciji naglasila je i važnost unaprjeđivanja suradnje i rada ENIC/NARIC centara u regiji, odnosno umrežavanje akreditiranih visokih učilišta iz zemalja projektnih partnera, osnivanje baze podataka ENIC/NARIC centara i unaprjeđivanje procedura za provjeru vjerodostojnosti isprava i diploma stečenih u zemljama partnerima. U zaključku je naglasila da svaka država u regiji ima specifičan sustav obrazovanja, kao i da je priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija specifično regulirano te je stoga od ključnog značaja bila suradnja na regionalnoj razini koju je omogućio projekt EPER. 

U nastavku radionice, predstavnica Obrazovno-reformske inicijative za jugoistočnu Europu (ERI SEE) Tina Šarić govorila je o potpori koju ERI SEE pruža zemljama u regiji i namjeri da pridonese jačanju suradnje s agencijama za osiguravanje kvalitete, ujedinjavanju informacija o visokom obrazovanju i studijskim programima u zemljama koje obuhvaća te da na taj način olakša proces priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija. Također je najavila sljedeću aktivnost kojom će se, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, organizirati posjet Agenciji za znanost i visoko obrazovanje kako bi se prenijela iskustva u priznavanju kvalifikacija osobama koje nemaju potpunu dokumentaciju te o mehanizmima provjere vjerodostojnosti inozemnih obrazovnih kvalifikacija.

U završnom dijelu radionice sudionici su raspravljali o budućim modelima suradnje, planovima za budućnost i mogućim instrumentima financiranja provedbe budućih aktivnosti.