loading

Arhiva novosti

13. rujna 2021.
Održana radionica u Rijeci na temu unapređenja pravnog okvira za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija, 10. rujna 2021. godine

Održana radionica u Rijeci na temu unapređenja pravnog okvira za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija, 10. rujna 2021. godine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je na Sveučilištu u Rijeci u sklopu projekta EPER radionicu na temu unapređenja pravnog okvira za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija, na kojoj su sudjelovali predstavnici Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Puli.

Predviđeni ishodi radionice bili su raspraviti pravni okvir za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija i osigurati njegovu uspješnu implementaciju,  istražiti modele za unapređenje kvalitete postupaka akademskog priznavanja, raspraviti koncept akademskog priznavanja ugrađen u Nacrt prijedloga Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija te raspraviti mogućnost primjene vrednovanja prethodnog učenja za azilante koji ne mogu dokazati inozemnu obrazovnu kvalifikaciju.  

Nakon uvodnog obraćanja prof. dr. sc. Marte Žuvić, prorektorice za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci, prezentaciju o pravnom okviru i načelima za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija održala je Ivana Ramić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. U nastavku je Marina Crnčić Sokol iz Ministarstva znanosti i obrazovanja održala prezentaciju na temu akademskog priznavanja i pregleda prakse na visokim učilištima nakon čega je uslijedio rad u grupama na temu procedura akademskog priznavanja kao i rasprava na temu unapređenja kvalitete postupaka akademskog priznavanja. Tijekom rasprave su izneseni prijedlozi o fleksibilnijem pristupu samom postupku akademskog priznavanja.

U drugom dijelu radionice je Andrea Miočić iz Ureda za akademsko priznavanje Sveučilišta u Rijeci predstavila postupak akademskog priznavanja na Sveučilištu u Rijeci s naglaskom na važnost povjerenja u sustav i olakšavanja postupka prijave podnositelja zahtjeva. Aleksandar Šušnjar iz Centra za osiguravanje i unapređivanje kvalitete održao je prezentaciju o mreži Mladih sveučilišta za budućnost Europe – „Young Universities for the Future of Europe – YUFE“ s osvrtom na automatsko priznavanje razdoblja studija u okviru spomenute mreže.

Loredana Maravić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavila je aktivnosti Ministarstva s posebnim naglaskom na zakonodavne aktivnosti i sažetak Smjernica Europske komisije o unapređivanju postupaka priznavanja iz lipnja 2021. godine. Nakon prezentacije uslijedila je rasprava o pitanjima vrednovanja prethodnog učenja, automatskog priznavanja i priznavanja kvalifikacija azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom.

U završnom dijelu radionice sudionici su obaviješteni o predstojećem javnom savjetovanju za Nacrt prijedloga Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija te su pozvani da u njemu sudjeluju. Zaključeno je da visoka učilišta podržavaju promjenu pravnog okvira za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija uz naglasak da je važno jačanje povjerenja u visoka učilišta.