loading

Arhiva novosti

13. srpnja 2021.
Održana radionica u Zadru na temu unapređenja pravnog okvira za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija, 12. srpnja 2021. godine

Održana radionica u Zadru na temu unapređenja pravnog okvira za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija, 12. srpnja 2021. godine

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je u sklopu projekta EPER radionicu na temu unapređenja pravnog okvira za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija na Sveučilištu u Zadru, namijenjenu za predstavnike hrvatskih visokih učilišta. Na radionici su sudjelovali predstavnici Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Splitu.

Predviđeni ishodi radionice bili su raspraviti pravni okvir za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija i osigurati njegovu uspješnu implementaciju,  istražiti modele za unapređenje kvalitete postupaka akademskog priznavanja te raspraviti koncept akademskog priznavanja ugrađen u Nacrt prijedloga Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija.  

Nakon uvodnog obraćanja domaćina sa Sveučilišta u Zadru, prezentaciju o pravnom okviru i načelima za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija održala je Ivana Ramić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. U nastavku je Marina Crnčić Sokol iz Ministarstva znanosti i obrazovanja održala prezentaciju na temu akademskog priznavanja i pregleda prakse na visokim učilištima nakon čega je uslijedio rad u grupama na temu procedura akademskog priznavanja kao i rasprava na temu unapređenja kvalitete postupaka akademskog priznavanja.

U drugom dijelu radionice prof. dr. sc. Slaven Zjalić sa Sveučilišta u Zadru predstavio je aktivnosti vezane uz provedbu Preporuke Vijeća Europske unije o automatskom priznavanju kvalifikacija u visokom obrazovanju i ishoda razdoblja studija u inozemstvu kao i aktivnosti Europskog sveučilišta za pametno i održivo upravljanje obalnim gradskim područjima. Loredana Maravić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavila je aktivnosti Ministarstva s posebnim naglaskom na zakonodavne aktivnosti te povela raspravu o preporukama Europske komisije o unapređivanju postupaka priznavanja iz lipnja 2021. godine.

Zaključeno je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja i visoka učilišta idu u istom smjeru kojemu su cilj pozitivne promjene u sustavu visokog obrazovanja.  Predstavnici visokih učilišta pozvani su da sudjeluju u predstojećem javnom savjetovanju za Nacrt prijedloga Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija i ostalim aktivnostima projekta EPER.