loading

Arhiva novosti

05. rujna 2019.
Održana uvodna konferencija projekta Effective partnership for enhanced recognition

Održana uvodna konferencija projekta Effective partnership for enhanced recognition

Uvodna konferencija projekta Effective partnership for enhanced recognition/ Učinkovito partnerstvo za unaprijeđeno priznavanje/EPER održana je u hotelu Capital u Zagrebu 5. srpnja 2019. godine.

U uvodnome dijelu konferencije prof. dr. sc. Branka Ramljak, državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske pozdravila je sudionike konferencije i pri tome iskazala zadovoljstvo što se uvodna konferencija projekta EPER održava u Zagrebu.
 
Na uvodnoj konferenciji okupilo se sedamdeset i troje sudionika konferencije te je održano šest prezentacija inozemnih govornika. David Crosier predstavnik Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) prezentirao je Pregled prakse i politike u području priznavanja u visokom obrazovanju.

Chiara Finocchietti predstavnica Informacijskog centra o akademskoj mobilnosti i ekvivalentnosti (CIMEA) iz Italije predstavila je Ključne obveze Bolonjskog procesa o usklađenosti s Lisabonskom konvencijom o priznavanju: Informacije Stručne skupine BFUG-a za priznavanje.

André Hesselbäck predstavnik Švedskog vijeća za visoko obrazovanje iznio je svoja iskustva u identificiranju lažnih diploma u prezentaciji Izazovi priznavanja (Diploma mills).

Erlend Bern Aaser predstavnik Norveške agencije za osiguranje kvaliteta obrazovanja (NOKUT) prezentirao je Priznavanje kvalifikacija izbjeglicama, a Tia Loukkola predstavnica Europske sveučilišne udruge predstavila je Akademsko priznanje: preporuke ERASMUS+ FAIR projekta.

Predstavnica Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta Republike Slovenije Sabina Zajc upoznala je prisutne s Novim pravnim okvirom za priznavanje u Sloveniji. 

U završnom dijelu konferencije održana je panel rasprava na temu Priznavanje kvalifikacija u visokom obrazovanju u jugoistočnoj Europi u kojem su sudjelovali predstavnici projektnih partnera projekta EPER, Borcho Aleksov predstavnik Ministarstva obrazovanja i znanosti Sjeverne Makedonije, Mirta Mandić Martinović predstavnica Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja u Mostaru, Dragana Petrović predstavnica ENIC/NARIC centra Srbije, Marko Vukašinović predstavnik Ministarstva obrazovanja Crne Gore te prof. dr. sc. Leonardo Marušić predstavnik Sveučilišta u Zadru.

Panel raspravom moderirala je mr. sc. Ana Tecilazić Goršić predstavnica Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. 

Sudionici su ocijenili kako je konferencija pružila uvid u međunarodne politike i aktualnosti u priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija te je time ujedno pružen okvir za provedbu ostalih projektnih aktivnosti.