loading

Arhiva novosti

27. svibnja 2021.
Online seminar na temu uloge kvalifikacijskih okvira u priznavanju, 26. svibnja 2021. godine

Online seminar na temu uloge kvalifikacijskih okvira u priznavanju, 26. svibnja 2021. godine

Online seminar na temu uloge kvalifikacijskih okvira u priznavanju, čiji domaćini su bili projektni partneri iz Sjeverne Makedonije, održan je 26. svibnja 2021. godine. Govornici na seminaru bili su stručnjaci iz Sjeverne Makedonije, projektni partneri iz Bosne i Hercegovine te međunarodni stručnjaci iz Latvije, Irske i Estonije.

Uvodnu riječ održao je Borcho Aleksov iz Ministarstva obrazovanja i znanosti Sjeverne Makedonije, a seminar je moderirala prof. dr. sc. Tatjana Atanasova Pachemska sa Sveučilišta Goce Delchev u Štipu.

Prof. dr. sc. Dean Iliev sa Sveučilišta „St. Kliment Ohridski“ iz Bitole održao je prezentaciju o primjeni nacionalnog kvalifikacijskog okvira u postupcima osiguravanja kvalitete. U svojoj prezentaciji pružio je informacije o kvalifikacijskom okviru Sjeverne Makedonije te iznio iskustvo Akreditacijskog savjeta Sjeverne Makedonije.

Riste Timovski sa Sveučilišta Goce Delchev u Štipu održao je prezentaciju o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i standardizaciji nacionalnog kvalifikacijskog okvira. Na analitički je način prezentirao novi model osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju uz prikaz parametara koji definiraju kvalitetu u visokom obrazovanju.

U nastavku je prof. dr. sc. Tatjana Atanasova Pachemska održala prezentaciju o korištenju ishoda učenja u priznavanju kvalifikacija uz poseban osvrt na pitanja zapošljivosti, usklađenosti studijskih programa sa tržištem rada te važnosti ishoda učenja za poslodavca uz konkretne primjere iz Sjeverne Makedonije. 

Dženan Omanović, šef Odsjeka iz Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP) Bosne i Hercegovine održao je prezentaciju o korištenju kvalifikacijskog okvira u postupcima priznavanja s primjerom analize slučaja iz Bosne i Hercegovine. U prezentaciji je naglasio važnost Lisabonske konvencije o priznavanju i jednog od njenih pratećih dokumenata – „Preporuke za korištenje kvalifikacijskih okvira u priznavanju inozemnih kvalifikacija“, usvojene u lipnju 2013. godine.

U drugom dijelu seminara govornici su bili međunarodni stručnjaci. Baiba Ramina iz ENIC/NARIC centra Latvije prezentirala je komparativnu studiju kvalifikacija kroz rezultate, zaključke i preporuke. Prezentiran je projekt QUATREC čiji je glavni cilj bio napraviti horizontalnu usporedbu kvalifikacija i njihovih ishoda učenja te istražiti ukoliko ishodi učenja kvalifikacija iste razine sadržavaju bitne razlike.

Angela Lambkin iz NARIC centra Irske održala je prezentaciju na temu priznavanja i kvalifikacijskih okvira, u kojoj je predstavila kvalifikacijski okvir Irske, rad irskog NARIC centra koji se stalno razvija te iznijela primjere dobre prakse. Gospođa Lambkin je također predstavila i bazu podataka NARIC centra u kojoj se nalaze podaci o 1405 kvalifikacija iz cijeloga svijeta.

Gunnar Vaht iz ENIC/NARIC centra Estonije održao je prezentaciju na temu razina kvalifikacijskih okvira i funkcije kvalifikacija u svrhu akademskog priznavanja. U svojoj prezentaciji prikazao je primjere iz prakse kada uspoređene kvalifikacije mogu biti iste razine, ali imati različite funkcije u svrhu akademskog priznavanja. Gospodin Vaht je naglasio da kod akademskog priznavanja razina može predstavljati važan faktor, ali je najvažnije imati informaciju omogućuje li kvalifikacija  pristup nastavku obrazovanja u zemlji u kojoj je izdana.

Seminar je završio zahvalom predstavnika zemlje domaćina upućenom organizatorima, svim govornicima i sudionicima seminara.