loading

Arhiva novosti

20. travnja 2021.
Online seminar na temu unapređivanja suradnje i rada ENIC/NARIC centara u okviru projekta EPER, 16. travnja 2021. godine

Online seminar na temu unapređivanja suradnje i rada ENIC/NARIC centara u okviru projekta EPER, 16. travnja 2021. godine

Online seminar na temu unapređivanja suradnje i rada ENIC/NARIC centara u okviru projekta EPER održan je u Agenciji za kvalifikacije Republike Srbije 16. travnja 2021. godine. Cilj seminara bio je unapređenje regionalne suradnje između ENIC/NARIC centara i drugih ključnih institucija država projektnih partnera kroz umrežavanje akreditiranih visokoškolskih ustanova i formiranje baze podataka, kao i kroz usuglašavanje i unapređivanje procedura za provjeru vjerodostojnosti diploma stečenih u zemljama partnerima. 

Uvodnu riječ održala je Dijana Mandić, načelnica Sektora iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, koja je naglasila važnost regionalne suradnje na području obrazovanja te suradnje između ENIC/NARIC centara. Također je naglasila da je unapređenje politike priznavanja važno i radi povećanja mobilnosti te je usko povezano s razvojem sustava osiguravanja kvalitete u visokom obrazovanju, jednim od najvažnijih obilježja i pokretača promjena u zemljama Bolonjskog procesa. 

            Prof. dr. sc. Časlav Mitrović, direktor Agencije za kvalifikacije Republike Srbije predstavio je rad Agencije i ENIC/NARIC centra koji je njen sastavni dio te je u svom izlaganju istaknuo otvorenost Agencije za suradnju.

            Mirjana Poledica, rukovoditeljica ENIC/NARIC centra Republike Srbije, predstavila je rad Centra te naglasila važnost regionalne suradnje, osobito jer postoje razlike u sustavima visokog obrazovanja, a postupci priznavanje imaju specifičnosti u svakoj od država partnera.  Gospođa Poledica je predložila izradu zajedničke publikacije koja bi sadržavala primjere dobre prakse iz područja priznavanja u zemljama regije i koja bi pomogla u provođenju postupaka priznavanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija.

U nastavku je Ivana Knežević, koordinatorica ENIC/NARIC centra Republike Srbije održala prezentaciju o umrežavanju akreditiranih visokoškolskih ustanova iz zemalja projektnih partnera i formiranje baze podataka. Naglasila je da dobra suradnja među zemljama projektnim partnerima već postoji, ali da uvijek ima prostora za unapređenje i olakšavanje protoka informacija. Također je naglasila potrebu formiranja baze podataka akreditiranih visokoškolskih ustanova zemalja u regiji.   

Ružica Ršumović, koordinatorica ENIC/NARIC centra Republike Srbije održala je prezentaciju na temu usuglašavanja i unapređivanja postupaka provjere vjerodostojnosti diploma stečenih u zemljama projektnim partnerima uz mogućnost uvođenja online sustava provjere vjerodostojnosti. Naglasila je kako se najbrža provjera vjerodostojnosti može obaviti putem ENIC/NARIC mreže, a njena dodatna prednost je provjera vjerodostojnosti bez naknade.  

U panel raspravi na temu unapređenja suradnje ENIC/NARIC centara iz zemalja projektnih partnera sudjelovale su predstavnice hrvatskog ENIC/NARIC centra Ivana Kiternaš i Mirela Pinđak koje su naglasile važnost brze razmjene informacija i komunikacije putem e-maila. Također su istaknule da je za brzu razmjenu informacija važno znati kojem se djelatniku ENIC/NARIC centra druge zemlje može poslati određeni upit.

Dragana Dilber, pomoćnica direktora iz Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP)  Bosne i Hercegovine naglasila je da se većina postupaka priznavanja odnosi na zemlje projektne partnere te da je potrebna regionalna platforma za brzu razmjenu potrebnih informacija. Vezano uz temu priznavanja kvalifikacija izbjeglicama i osobama bez dokumenata, Dženan Omanović, šef Odsjeka iz CIP-a naveo je da u postupku priznavanja može pomoći European Qualifications Passport for Refugees, nastao kao rezultat projekta Vijeća Europe.

U završnom dijelu seminara održano je izlaganje prof. dr. sc. Siniše Đuraševića sa Sveučilišta u Beogradu, na temu povezivanja Nacionalnog kvalifikacijskog okvira Srbije s Europskim kvalifikacijskim okvirom uz osvrt na visoko obrazovanje. Profesor Đurašević iznio je svoje iskustvo rada u radnoj skupini za Nacionalni kvalifikacijski okvir kao i iskustvo rada u Komisiji za akademsko priznavanje na Sveučilištu u Beogradu.

Seminar je završio zaključkom o potrebi nastavka regionalne suradnje te je izražena nada da će se projektni partneri u okviru provedbe projekta EPER uspjeti sastati na seminaru koji će se održati uživo. 

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Pročitajte pravila privatnosti na ovoj web stranici. Više informacija