loading

Arhiva novosti

05. ožujka 2020.
U Zagrebu je 17. veljače 2020. g. održana radionica na temu priznavanja kvalifikacija osobama bez dokumenata

U Zagrebu je 17. veljače 2020. g. održana radionica na temu priznavanja kvalifikacija osobama bez dokumenata

U sklopu provedbe projekta EPER, Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je radionicu na temu priznavanja kvalifikacija osobama bez dokumenta, koja je održana u hotelu Palace u Zagrebu, 17. veljače 2020. godine. 

Cilj radionice bio je  prezentiranje dobrih praksi kod priznavanja kvalifikacija osobama bez propisane dokumentacije i razmjena ideja koji će rezultirati izradom dokumenta Vodič za implementaciju preporuka Vijeća Europe (Council of Europe’s Recommendations on Recognition of Qualifications Held by Refugees).

Uvodnu obraćanje održala je Loredana Maravić iz Ministarstva znanosti  i obrazovanja Republike Hrvatske, predstavljajući program i cilj radionice.

Nakon toga je vođenje radionice preuzela Marina Malgina, stručnjakinja iz Norveške agencije za osiguranje kvalitete u obrazovanju (NOKUT). Kratko je predstavila rad NOKUT-a  te važnost implementacije članka 7.  Konvencije o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na području Europe (Lisabonska konvencija). Prezentirala je i trenutne izazove i moguća praktična rješenja za priznavanje kvalifikacija osobama bez dokumenata te  upozorila na neke od izazova u priznavanju, kao što su: institucija koja je izdala dokumentaciju više ne postoji, osobni i/ili institucijski dokumenti su djelomično ili u potpunosti uništeni, podnositelj zahtjeva za priznavanje kvalifikacija ne daje dopuštenje da se kontaktira ovlašteno tijelo u zemlji u kojoj je studirao zbog sigurnosnih razloga itd.

Potom je Marina Malgina predstavila moguće alate i metode za provođenje postupka vrednovanja kvalifikacija osobama bez dokumentata, a što uključuje i procjenu vrijednosti inozemne kvalifikacije, dobivanje relevantnih i mjerodavnih informacija o tijeku obrazovanja i stečenoj kvalifikacije, transparentnu i jasnu proceduru međunarodne suradnje i podrške među nadležnim tijelima. Stručnjakinja je također detaljno objasnila ulogu i primjenu Europske kvalifikacijske putovnica za izbjeglice, s osvrtom na UNESCO kvalifikacijsku putovnicu. 

U završnom dijelu radionice sudionici su iznijeli svoja iskustva u priznavanju dokumenata izbjeglicama i ideje kako unaprijediti postupke i procedure.